Header Ads

Yeni Çıktı
recent

Bu İşte Bir Yanlışlık Var!

Avrupa'da İnşaat   Avrupa'da inşaat sektöründe çalışmış olanlar veya bu işi Türkiye'de gerçekten hakkıyla yapan insanlar, az sonra okuyacağınız makalede sıkıntımın tam olarak ne olduğunu anlayacaklardır.
   Şantiyede mimari veya iç mimari ince işlerin uygulaması ile uğraşıyorsanız bir çoğunuz iş tesliminde ve imalat sırasında yaşanan sıkıntıları biliyorsunuzdur, sıva ustası sıvasını yapar ve imalat sırasında etrafa sıçrayan sıvaları temizlemez, seramik ustası derz boşluklarını doldurur, seramiğe bulaşan derzleri silmez ve kurudukça geçmesi zorlaşır, su tesisatı ustası borularını duvara gömmek için betonarmeyi kırar, hatta bazen öyle kırar ki donatı gözükür hale gelir vs. vs. bu örnekler git gide çoğalır.
   Zaman geçer sözüm ona titizlikle çalışmış olan ustalarımız işi teslim edip hakediş almak isterler, ''Gel usta şöyle bir dolaşalım şantiyeyi, neler yaptın bir bakalım'' dersiniz. İşte tamda bu an zurnanın ''zırt'' dediği andır, usta şantiyede bitirdiği işleri size gösterirken sabırla bakarsınız, dinlersiniz, gezersiniz ve söz size geldiği zaman işin bitmediğini söylediğinizde usta şaşırır kalır ''Nasıl bitmemiş?'' der, ona seramiğin üzerinde kuruyan derz lekelerini gösterip ''Bu işi böyle yarım mı teslim edeceksin usta? Neden bu seramiklerin üzeri temizlenmemiş? Bu lekelerle ben bu işi teslim almam!'' dediğinizde, ustaya küfür etmişsiniz gibi yüzünüze bakar ve ''Bu iş benim işim değil, temizlikçiler inşaata girdiğinde temizlesin'' der. Ustayla aranızda geçen bu diyalogdan sonra adınız zalim mimara, kaprisli iç mimara çıkar!
   Bire bir yaşadığım bu olayda ustaya şu cevabı verdim; ''Farz edelim ki bir mağazaya gittin, çok güzel bir pantolon beğendin, fakat fabrikadan pis ve ütüsüz bir şekilde çıkmış, o pantolonu alır mıydın?'' Usta bu sorduğum soru karşısında biraz afalladı, düşündü ve ''Tamam şefim ben çıraklara temizletirim hemen.''dedi.
   Biz yine insaflıyız, Avrupa'da sıva işini çıraklıktan yapmaya başlamış ve uzun yıllarını vermiş olan bir tanıdığım bire bir yaşadığı bir olayı anlattı; Usta kendine verilen sıva işini zamanında bitiriyor, (Bu arada şöyle bir detay vereyim, işi yaptığı şehir yaşadığı şehirden 600 km mesafe uzaklıkta) temizliğini yapıyor, duvarlar,yerler, doğramalar, her yeri tertemiz ediyor ve evine dönüyor, iş verene telefon açıp ''Ben işi bitirdim, ödememi banka aracılığı ile yapabilirsiniz'' diyor, işverende gidip işi kontrol ediyor, ustaya telefon edip ''İşi yarım yapmışsın gel tamamla,paranı öyle ödeyeceğim'' diyor. Bunun üzerine usta ''Her yeri tamamen bitirdim temizliği de yaptım bir eksik kalmadı, doğru baktığınıza emin misiniz?'' diye soruyor, işverenden ''Evet eminim'' yanıtını alınca arabasına atlayıp 600 km yol gidiyor, işveren ile şantiyeyi gezmeye başlıyorlar en üst kata çıktıklarında, bizim usta ''Son kata geldik hala bir eksik göremedim'' deyince, işveren parmağını uzatıp yerdeki çöp kovasını gösteriyor ve ''Temizlik yaptığın kovayı kaldırmadan gitmişsin, onu buradan aldığında paranı hak etmiş olacaksın'' diyor.
   Almanya'da insanlar yıllardan beri yaptığı işe bu kadar özen gösterip değer verirlerken, bizim her zaman ki ''Ne olacak yaaa!'' zihniyetimiz hala sürüp gidiyor, bir şeyler yoluna girsin, işler olması gerektiği gibi özenle yapılsın diyen insanlara da kaprisli damgası vuruluyor!
   Sizce de bu işte bir yanlışlık yok mu?

4 yorum:

  1. Ozan İştutan28 Ekim 2014 21:01

    Ağzınıza sağlık ne kadar güzel bir konuya değinmişsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel ve anlamlı bir makale olmuş, tebrikler.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Mehmet Bey bende eski bir müteahhit olarak yazınızı yorumlamak istiyorum. Türkiye'de bizlerin yaptığı her iş baştan tamamı yanlış ve eksik olmasa da küçük eksikler ve pürüzler göz ardı edilebiliyor. Avrupalı bunu en medeni şekilde ustasıyla karşılıklı güzel diyaloglarla çözmeyi başarmış. Neden bizde denemeyelim ? ve hakedişlerimizi gerek usta gerek patron olarak olması gerektiği gibi alalım. Her iki tarafta mutlu olsun. Bu konuya değindiğiniz için sizi canı yürekten kutluyorum, ve yazılarınızın devamını bekliyorum.
    insa inşaat Salih Serdar Çıngı

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler Salih Bey, makaleyi beğenmenize çok sevindim devamı gelecek elbette:)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.