Header Ads

Yeni Çıktı
recent

Tasarımınıza Sormanız Gereken 5 Soru

Tasarım  Herkese merhaba. Bugün sizlere, tasarım yaparken zorlandığınız noktalarda veya tasarımın amacının dışına çıktığını fark ettiğiniz anda neler yaparak tasarımınızı tam amacına yönelik forma ve işlevselliğe götüreceğinizi anlatacağım.
  Zaman zaman hepimiz yaşarız, elimizde bir kalem önümüzde birkaç tane kağıt çizer dururuz, uzun süre sonra başımızı çizimden kaldırdığımızda amacından çok daha farklı bir yere gitmiş bir tasarım görürüz kağıtta, bu bazen rastlantısal bir şekilde oluşmuş güzel tasarımların ortaya çıkmasına yol açabilir ama karşınızda sizden çok net işlevlere ve çizgilere sahip bir tasarım bekleyen müşteriniz varsa can sıkıcı bir durumda olabilir.
  Bu durumda yapabileceğiniz çok basit ve etkili birkaç yöntem paylaşacağım sizlerle. Tasarım için masa başına oturdunuz ve çiziyorsunuz, az çok bir şeyler var aklınızda ama aklınızdaki düşünceler müşterinizin istediği işlevleri karşılamıyor veya kullanmak istediğiniz materyaller tasarımın uygulama ve kullanım amacı ile çok ters düşer durumda veya o malzeme ile o formun çıkarılması imkansız ama umutsuzluğa kapılmaya gerek yok, tasarımınıza soracağınız birkaç soru sizi bu kaosun içinden çıkarıp alacak...

Seni kim kullanacak?
  Tasarımınızı kullanacak olan kişinin profili, tasarımın şekillenmesindeki en etkili unsurlardan biridir. Kullanıcının yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu, mesleği, çalışma saatleri, yaşam tarzı vb.. özellikleri tasarımınızın genel yapısını ortaya koyarken size çok yardımcı olacaktır, kullanıcı profilinin genel özelliklerine yönelteceğiniz soruların cevapları sizi form ve işlev olarak tasarımda doğru yöne götürecek olan unsurlardandır.

Seni nerede kullanacaklar?
 Tasarımınızı nerede kullanacaklar? Bu sorunun cevabı size tasarımınızda kullanmanız gereken materyali bire bir olarak verecektir. En basit örnekle ıslak hacimde kullanacağınız bir ürünü, su geçirmeyen veya suya dayanıklı bir malzemeden yapmanız gerekebilir. Aynı zamanda bu sorunun cevabı tasarımınızın formuna da etki edecektir, düşünün ki tasarımınız çocukların çok fazla vakit geçirdiği bir alanda yer alacak, çocukların koşup oynayıp tehlikeli şekilde tasarımınız ile temasa geçebileceğini düşünüp ister istemez daha yumuşak ve oval hatlara sahip keskin köşelerden arındırılmış bir tasarıma yönelmeniz gerekebilir.

3 Seni ne için kullanacaklar?
  Tasarımınızın işlevi nedir? O nu ne amaçla kullanacaklar? Bu soru ve bu sorunun altında oluşabilecek diğer soru kalıplarının cevapları tasarımınızın muhtemel boyutlarını belirleyecek olan doneleri size verecektir. Bir masa tasarlıyorsunuz;'' Seni ne için kullanacaklar?'' ''Yemek yemek için'', ''Seni kaç kişi kullanacak?'' ve bu masayı maksimum 6 kişi kullanacaksa farklı 4 kişi kullacaksa farklı bir boyutu olacaktır. Bu sorunun cevabını iyi verip tasarımınızı ona göre şekillendirirseniz, ortaya çıkacak üründe işlevsellik sorununu pek yaşamazsınız.

4 Seni nasıl kullanacaklar?
   Tasarımınız kullanılırken ne gibi dış etkilere maruz kalacak? Bu sorunun cevabı da tıpkı 2. başlıkta olduğu gibi tasarımınızda kullanmanız gereken materyali size söyleyecektir. Tasarımınız hayata geçtiğinde sert darbelere maruz kalacak mı? Üzerinde ne yapılacak? Oturulacaksa başka, üzerine çıkıp zıplanacaksa başka, üzerinde yazı yazılacaksa başka malzemeler kullanacaksınız.

5 Sen sabit misin?  Hareketli misin?
  Bu soru, bir çoğumuzun atladığı ve hiç hesaba katmadığı bir sorudur genelde. Tasarımın bütün hareketli ve hareketsiz parçalarını ilgilendiren cevapları verir bize, hareket değince aklınıza hemen mafsallar, tekerlekler, rulmanlar geliyor değil mi? Onlar hesaba katılan dinamik parçalardır zaten, bu nedenle gözden pek kaçmazlar. Biraz daha düşünün bu hareket nasıl bir hareket olabilir?
  Sabit bir masa sandalyesi temelde hareketsiz bir üründür ama kullanıcılar tarafından birçok harekete zorlanır ve istemese de hareket etmiş olur. Bazen üzerinde zıplayan bir çocuk, bazen oturduğu yerden sandalyeyi geriye iterek arka iki bacağının üzerinde durmaya zorlayan kilolu bir kullanıcı... İnanın ürünün bu tarz hareketlere zorlanması bir tekerleği veya mafsalın harekete zorlanmasından çok daha kötü sonuçlarla neticelenir. Tasarımınızı yaparken ürünle etkileşime girebilecek tüm hareketli yükleri hesaba katıp, formu ve malzemeyi buna göre şekillendirmeniz gerekir. Bazen tasarımda yapacağınız farklı bir form bile kendi başına mukavemet gösterecek bir yapıya dönüşebilir.

Tasarımınıza soru sormaktan çekinmeyin, kimse size deli demez:) Görüşmek üzere...

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.