Header Ads

Yeni Çıktı
recent

Resim Öğretmenlerimiz Neden Atanamıyor?

resim öğretmenlerinin atanma sorunu  Merhaba değerli takipçilerim, bugün birçok öğretmenlerimizin ortak sorunu olan atanma sorunundan bahsedeceğim fakat özellikle ele almak istediğim branş resim öğretmenlerimiz olacak. Hepimizin bildiği ortak bir yanılgı vardır, resim dersleri gereksizdir ve çoğu zaman resim dersleri yerine matematik, edebiyat gibi branşlar işlenir. Resim dersi işlense bile resim öğretmeni yerine başka bir branş hocası girer ve sanki resim hakkında bir bilgisi varmışcasına gönül rahatlığı ile o dersi işleyip bitirir. Olan, bizim resim yeteneği olan öğrencilerimize ve yerine zaten vekil öğretmenlik yapıldığı için atanmasına hiç ihtiyaç kalmayan resim öğretmenimize olur.
   Kimi öğrencinin sözeli çok iyidir, kimisinin matematiği, kimisinin de müziğe yeteneği vardır. Benim okul hayatım boyunca en başarılı olduğum ve zevk alarak yaptığım tek dersim resim dersiydi ama her 10 resim dersinin 8 inde öğretmenimiz matematik dersi işlerdi ve haftalarca beklediğim resim dersi o haftada iptal olurdu! Çünkü resim dersi çok gereksizdi ve insan resim yeteneği ile hayatta hiçbir yere gelemezdi, insanı başarıya ulaştıracak tek şey karman çorman havuz problemleri ve ezbere dayalı tarih dersleriydi! Bir eğitimcinin böyle bir bilince sahip olması ne kadar acı değil mi? İlkokuldaki sınıf öğretmenim yüzünden kendimdeki cevheri hiçbir zaman açığa çıkaramadım ve çocuk yaşta olmanın getirdiği bazı gereksiz kaygılarla huzursuz bir şekilde okudum tabi tembel öğrenci muamelesi görmemde cabası, halbuki eğitim sadece sayısal ve sözel derslerden mi ibaret? Bir öğrencinin beden eğitimine, resme, müziğe ilgisi veya yeteneği olamaz mı? Bu derslere yoğunluk vererek maddi manevi başarıya ulaşamaz mı? Türkiye'deyseniz evet maalesef bu derslere olan ilginiz sizi tembel bir öğrenci yapar, sevmediğiniz derslerde de başarıya ulaşamadığınız için körelen resim yeteneğinizle birlikte, eğitim müfredatının içerisinde kaybolup gidersiniz veya biraz şansınız yaver giderse benim gibi direkten dönüp resim ile bir yerlere gelebilirsiniz tabi her öğrenci benim kadar şansı olamıyor. Ben orta okuldayken kuzenimin güzel sanatlar lisesini kazanması ailemizde bir bilinç oluşturdu ve bende resim eğitimi alabileceğim bir okulun varlığından haberdar olmuş oldum, ailemde tek yeteneğimin resim olduğunu biliyordu böylece orta okulu bitirdikten sonra Güzel Sanatlar     Liseleri Özel Yetenek Sınavlarına hazırladım, kuzenimin sayesinde kazandım ve derken üniversitede de güzel sanatlar fakültesinden devam ederek İç Mimarlık diplomamı aldım. Evet, hemen hemen bütün eğitimcilerin hala gereksiz gördüğü ve birçok ailenin boş iş gözüyle baktığı resim beni iç mimar yaptı, bana güzel bir hayat verdi, saygın bir meslek verdi, şansım yaver gitmeseydi belkide kahve köşelerinde çürüyen bir genç olacaktım. Ülkemizde benim yaşadığım sıkıntıları yaşayan binlerce öğrenci olduğuna inanıyorum, sadece resim için değil beden eğitimi ve müzik gibi benzer branşlarda da aynı problemlerin olduğuna eminim.
   Peki bu durumun suçlusu kim? Suç diyorum çünkü bir eğitimci öğrencisinin geleceğine yön veremiyorsa ondaki cevheri açığa çıkaramıyorsa bunun tek suçlusu öğretmendir, öğretmenin suçu da bilinçsizliktir. Şuan bulunduğum ilçe 16.000 nüfusu olan bir ilçe ve bir tane bile resim öğretmeni yok! Ne kadar acı! Birkaç okul müdürü ile birebir görüşme imkanım oldu ve onlara sordum; Öğrenciler resim derslerinde ne yapıyor, yetenekli öğrenciler var mı, resim öğretmeniniz var mı? Aldığım cevap hep aynı oldu; Resim öğretmeni için milli eğitime başvuru yapmıyoruz, onun yerine resim derslerine vekil öğretmenler giriyor...
   Yani o kadar resim öğretmeni atama beklerken siz resim öğretmeninin alması gereken maaşı hiç ama hiç resim bilgisi olmayan başka bir branş öğretmeninin cebine koyuyorsunuz öylemi? Bir matematik öğretmeni, bir yabancı dil öğretmeni veya bir tarih öğretmeni resim hakkında ne bilir? Renk, doku, form, denge, kompozisyon, proporsiyon, anatomi gibi temel sanat bilgileri hakkında ne bilir? Öğrenciye ne verebilir? Yeteneği olan bir öğrenciyi nasıl tesbit edebilir? Yeteneksiz bir öğrenciye o dersi nasıl sevdirebilir?
  Evet sayın okul müdürleri, okullarınızda resim derslerini dört gözle bekleyen ama her resim dersinde işin ilmini bilmeyen bir hoca tarafından sadece 23 Nisan konulu resim yaptırılan ve en kötüsü de derse koyduğunuz başka bir branş hocası yüzünden yeteneği git gide körelen ve geleceği ile oynadığınız cevher öğrencileriniz için artık bir planınız var mı?

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.