Header Ads

Yeni Çıktı
recent

Projeden... Uygulamaya...

Projeden ve Uygulama  Herkese tekrar merhaba, bugün sizlere bir projenin tasarım aşamasından uygulamaya aşamasına kadar geçen süreçte ne gibi değişikliklere uğradığını ve bu değişikliklerin nedenlerini yazacağım.
  Piyasada iş yapan birçok meslektaşlarımız bilir ki, hemen hemen tüm müşterilerimize 3 boyutlu sunumlar yapıyoruz ve bu sunumlar müşterilere işin bitmiş halini görebilme imkanı sunuyor. İşinde deneyim sahibi olan bir tasarımcı çoğu zaman projenin bitmiş halini gözünde canlandırabilir ve tasarım kararları ile ilgili birçok adımı bu sayede atar. Fakat müşterilerimiz bir çoğu işin bitmiş halini göremezler ki bu çok normaldir işte bu noktada imdadımıza gerçekçi render motorlarında fotoğraf haline getirdiğimiz 3 boyutlu çizimler yetişir. Süreç iş teslimine geldiğinde müşteri karşısında, bilgisayar ekranında görmüş olduğu tasarımın aynısını görmek ister, çünkü o tasarımı beğenmiş ve tasarımın o aşamaya gelmesinde ufakta olsa söz sahibi olmuştur. Fakat karşısında o tasarımı göremiyorsa uygulama aşamasında birçok şey ters gitmiş demektir. Peki nedir bu ters giden şeyler?

Aslında çok karmaşık değil, temelde birkaç nedeni olabilir;
1 Tasarımcı arkadaşımız, piyasada bulunmayan bir malzemeyi (Parke, duvar kağıdı, kumaş, perde, vb.) tasarım aşamasında projede kullanmış ve uygulama aşamasına geçildiğinde o malzemenin aynısını bulamamış olabilir. Bu benzersizlik renk, doku, form, marka gibi farklılıklardan kaynaklanıyor olabilir.
2 Tasarım aşamasında, piyasada bulunabilen en güncel yapı ve dekorasyon malzemeleri kullanılmıştır fakat uygulama sırasında tasarımcı hiç hesaba katmadığı mekansal kaynaklı birçok engelle karşılamış olabilir. Bu bazen duvarın içinden geçen ve tasarım aşamasında göremediğiniz bir tesisat borusu , bazen ustanın vurduğu hiçbir vidayı tutmayan bir duvar, bazende daha önceki ustaların veya müteahhitin bazı şeyleri kolaya getirmek için yapmış olduğu işgüzarlıklardan kaynaklanıyor olabilir.
Tasarımcımız projede kullandığı malzemeleri, renkleri veya dokuları uygulama aşamasında değiştirmiş olabilir.
  Şuan aklıma gelmeyen ama sizin ''Bu sebepten dolayıda oluyor'' diye düşündüğünüz bu gibi sebeplerden dolayı projeden uygulamaya kadar geçen süreçte tasarım birçok değişiklik gösteriyor. Aslında çözüm basit, mekanın sadece AutoCad çizimlerinin üzerinden gitmek yerine yerinde ölçü alarak bol fotoğrafla bu ölçüleri desteklemek, kullanıcı ihtiyaçlarını net olarak belirleyip bu ihtiyaçları tasarıma yansıtmak, piyasada bulunabilir güncel materyalleri kullanmak mümkün olan en basit ve en doğru çözümlerdir.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.